Editör

Önce ahlaki eğitim

Yeni bir eğitim-öğretim döneminden herkese merhaba. Yaz tatili bitti 9 Eylül itibariyle okullar açılıyor. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler, hazırlık sürecine geçti. Okul için eksikler tamamlanıyor. Ama psikolojik açıdan da okula hazırlanmak gerekiyor. Çocuğun, duygu ve düşüncelerinin farkına varabilmesi ve ifade edebilmesi, iletişim kurabilmesi, okul kurallarına uyabilmesi ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi, merak duygusunun gelişmiş olması, karşılaştığı problemlere çözümler getirebilmesi, hazırlık için gerekenler. Yazın kazanılan enerji, ders çalışmaya, planlı programlı yaşamaya verildiğinde telafi ediliyor.

Yeni dönemde farklı eğitim modelleri uygulanmaya başlayacak. Devamlı değişen modeller herkes için karışıklığa sebep olabiliyor. Öğrencilerin ahlaki davranışlarının geliştirilmeye çalışıldığı bu yeni model inşallah istifadeli olur. Eğitimde artık etkin ve kalıcı bir modele geçiş yapmalıyız.

Önce ahlaken eğitimin toplum için çok faydası var. Theodore Roosevelt’in çok doğru bir tespiti var: “Bir insanı ahlaken eğitmeden sadece zihnen eğitmek, topluma bir bela kazandırmaktır.” Toplumun huzuru için eğitime daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bediüzzaman da ahlakı tavsiye eden dini, eğitime dahil etmenin öneminden bahseder. Din hayatın kendisi olduğu için dinsiz bir eğitimin de etkili olmayacağını anlatır. Akıl, kalp ve ruhun bütünlük sağlayacağı, ahlakın esas alınacağı güzel bir eğitim dönemi olmasını temenni ediyoruz.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*