Doğalı Varken

Elma Sirkesi ve Yapılışı

Elma sirkesi, kuru madde miktarı bakımından en zengin sirke olup, malik asit ve laktik asit bakımından diğer sirkelere göre zengin olduğu tespit edilmiştir.1

Bağırsak sağlığına iyi gelen probiyotik içeren elma sirkesi kilo vermeye de yardımcı olur. Ayrıca karbonhidrat yedikten sonraki kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürebilmektedir.2

Ev yapımı doğal fermante sirke yapımı sabırla, 3,4 ay gibi bir sürede yapılabiliyor, fakat fabrikalarda üretilen sirkeler doğal oluşum ile değil, aynı zamanda raf ömrünü uzatmak için içlerine çeşitli koruyucu maddeler konulur. Bu da sirkenin doğal mayalanma yapısını bozar. Doğal süreçte yapılan ev yapımı sirkeler şifa kaynağıyken, fabrikasyon sirkeler birçok rahatsızlığa da sebep olabilir. Onun için her evde sirke yapılsın sloganı ile sirke yapımına başlayalım.

Evde elma sirkesi yapımı için gerekli malzemeler şunlardır;

– 3-4 adet elma

– İçme suyu

– 1 çorba kaşığı bal (meyvenin şeker oranına göre arttırıp azaltabilirsiniz)

– Doğal fermente elma sirkesi ya da sirke anası

– 1 litrelik cam kavanoz

– Tülbent

Evde doğal sirkenin yapım aşamaları şöyledir;

Elmaları iyice yıkayıp kurulayın. Çekirdekleri hariç kabuklarıyla birlikte küçük küçük doğradıktan sonra bir kavanozun içine alın. Kavanozun yarısını elma ile doldurun. Üzerine elmaları geçecek kadar içme suyu koyun ama kavanozu tamamen doldurmayın, kavanozun ağzı 3-4 parmak boş kalmalı. Sirke anası varsa sirke anasını, yoksa ev yapımı, fermente elma sirkesinden 1 çay bardağı ekleyin. Kavanozu karıştırın, ağız kısmını tülbentle kapatın ve ışık almayan bir köşeye kaldırın. Kavanozdaki karışımı her gün bir veya iki kez karıştırın. Elmalar suyun dibine çökene kadar karıştırma işlemine devam edin. Bu yaklaşık 10-15 gün sürecektir.

Bu aşamadan sonra, karıştırma işlemini yapmadan birkaç ay üzeri tülbentli şekilde ağzını iyice kapatıyoruz ve sirke sineklerinin içine girmesini engellemek için ağzını sıkıca lastikliyoruz. Bu sürede karışımın üstünü sirke anası kaplayacak, bu oluşum ince tül gibi başlar, dokunulmaması gerekmektedir. Sirke anası tam oluştuğunda elmalar gibi dibe çöker. O zaman, sirke anasını kaşıkla alıp bir kaba koyun (tekrar sirke yapmak istediğinizde bu sirke anasını kullanacaksınız). Kalan karışımı tülbent yardımıyla süzün. Süzülen karışım keskin sirke kokusuna sahipse, şişelere doldurup, ışık almayan bir yerde muhafaza etmeye başlayabilirsiniz. Artık kullanıma hazırdır.

Tadı ve kokusu sirke kıvamına gelmemişse, fermantasyonun devam etmesi için karışımı kendi kavanozunda sirke anasını da içine atarak bir süre daha bekletin. Fermantasyon (mayalanma) süresini üç aya kadar uzatmak gerekebilir. Süre ne kadar uzun olursa sirkeniz o kadar güzel olacaktır. Bu tarifi elma yerine üzüm, nar, gibi farklı meyvelerle de yapabilirsiniz.

Afiyet şifa olsun.

Dipnotlar

  1. Öztürk, A., Özdemir, Y., & Göksel, Z. (2009). Elma sirkesi ve teröpatik etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 155-158.
  2. https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/elma-sirkesinin-faydalari-nelerdir                           Ayşe Aktaş@evdolususirke

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*